Gyakran ismtld krdsek az elszmolsrl
Akkor rinti az elszmolsi trvny, ha n

 • magnszemly
 • s
 • deviza alap- (devizban nyilvntartott, forintban fizetett) vagy
 • forint alap
 • meghatrozott idszakban kttt, l, vagy megsznt fogyaszti klcsnszerzdssel rendelkezik.

Ezen bell, az elszmols hatlya kiterjed

 • jelzloghitelekre,
 • szemlyi klcsnkre,
 • gpjrm hitelekre;
 • rfolyamgt vdelme al tartoz szerzdsekre,
 • kedvezmnyesen vgtrlesztett hitelszerzdsekre,
 • kvetelskezelnek tadott, fentebb rszletezett hitelszerzdsekre,
 • a felszmols vagy vgelszmols hatlya alatt ll hitelintzetek deviza, forint s deviza alap fentebb rszletezett hitelszerzdseire.

Amennyiben szerzdst 2004. mjus 1. s 2014. jlius 19. napja kztt kttte s a mai napon is fennll vagy 2009. jlius 26. napjt kveten sznt meg, akkor a klcsnszerzds tekintetben n fel a pnzgyi intzmnyt elszmolsi ktelezettsg terheli.

Ha n klcsnszerzdst 2004. mjus 1. s 2014. jlius 19. napja kztt kttte, s klcsnszerzdse 2009. jlius 26. napjt kveten sznt meg (futamid szerint lejrt, felmondott), a pnzintzetet minden esetben elszmolsi ktelezettsg terheli.

A pnzgyi intzmnyeknek az rfolyamrsbl, illetve a pnzgyi intzmny tisztessgtelen egyoldal szerzdsmdostsbl (kamat-, kltsg-, djemelsbl) szrmaz tlfizets tekintetben kell n fel elszmolnia.

Deviza hitelek esetben, a pnzgyi intzmnyeknek egy idben kell elszmolniuk mind az rfolyamrsbl, mind a tisztessgtelen - egyoldal szerzdsmdostsbl szrmaz fogyaszti kvetelst.
Amennyiben n l szerzdssel rendelkezik, azaz a szerzds mg nem sznt meg, s nincs lejrt tartozsa, akkor a megllaptott kvetelst a pnzgyi intzmnynek eltrlesztsknt kell jvrnia, vagyis a fennll tketartozsa a kvetelse sszegvel fog cskkenni. Ha a kvetels sszege a fennll tketartozst meghaladja, gy a pnzgyi intzmny a klnbsget kifizeti az n rszre.

Ha nnek a pnzgyi intzmnnyel szembeni lejrt tartozsa van, akkor elsknt a lejrt tartozsra kerl jvrsra az elszmolsbl ereden nt megillet sszeg. (Lejrt tartozs alatt azt kell rteni, ha elfordult, hogy n ksedelmesen fizette be a trlesztrszletet.)
Ezutn a fennmarad kvetelst a polgri jog ltalnos szablyai szerint elssorban a kltsgre, azutn a kamatra kell elszmolni. Amennyiben az egyb tartozsok elszmolsa utn mg marad kvetels, azzal az sszeggel a fennll tketartozst kell cskkenteni.

Amennyiben szerzdse mr megsznt, s az elszmols sorn a pnzgyi intzmny fel kvetelse keletkezett, a kvetelst az intzmny kifizeti az n rszre.

Amennyiben a klcsnszerzdsbl ereden mr nem ll fenn tartozs s ez ltal a visszajr sszeg kifizetse szksges, gy azt Trsasgunk kizrlag bankszmlra trtn tutalssal fogja teljesteni.

A fogyasztnak az elszmol levl mellkleteknt megkldtt formanyomtatvnyon kell majd nyilatkoznia, hogy mely bankszmlaszmra kri a visszajr sszeget.

Trsasgunk kizrlag az gy bejelentett bankszmlaszmra tudja megindtani a tranzakcit.

Nem szksges, hogy a bankszmlaszm az ads szmlaszma legyen, de az adsnak kell nyilatkoznia, hogy mely bankszmlaszmra kri az utalst.

A jogszably rtelmben a bankszmlaszm bejelentsre szolgl nyilatkozatot az ads a meghatalmazottja tjn is megteheti.
A jogszably rtelmben Trsasgunk csak az albbi formban killtott meghatalmazst fogadhatja el:

 • gyvd ltal ellenjegyzett teljes bizonyt erej magnokiratba foglalt meghatalmazs vagy
 • kzjegyzi foglalt meghatalmazs vagy
 • klfldn killtott okirat esetn magyar klkpviseleti hatsg ltal fellhitelestett, vagy klfldn felhasznlsra kerl kzokiratok diplomciai vagy konzuli hitelestsnek (fellhitelestsnek) mellzsrl szl, Hgban, 1961. oktber 5. napjn kelt egyezmnyben meghatrozott tanstvnnyal (apostille) elltott okirat.
Trsasgunknak az tutalst a bankszmlaszmnak ilyen mdon trtn bejelentstl szmtott 15 napon bell kell teljestenie.
Ha nnek a pnzgyi intzmnnyel szembeni lejrt tartozsa van, akkor az elszmolsi trvny alapjn nt megillet kvetelst a polgri jog ltalnos szablyai szerint elssorban a kltsgre, azutn a kamatra, majd a fennll tketartozsra kell elszmolni.
Amennyiben az elszmolsi sszeg az n lejrt esedkessg tartozst a fenti jvrst kveten meghaladja, akkor a jvrs utn fennmarad sszeget a pnzgyi intzmny kifizeti az n rszre.

Amennyiben az n hitelszerzdse megsznt, s

 • forintban trtnt a trleszts, akkor a jegybanki alapkamattal,
 • mg devizban trtnt trleszts esetn az adott devizra irnyad pnzpiaci kamattal megnvelt sszeg kerl kifizetsre.

Nem. Az elszmolssal rintett kvetels kifizetse, jvrsa mentes a kzterhek all, illetve a korbbi vek adktelezettsgt sem rinti.

A pnzgyi intzmny az elszmolssal egyidejleg trtivevnyes rtestt kld a fogyasztnak. Az rtest tartalmazza a vrhat j trleszt rszlet sszegt valamint a szerzds mdostott rendelkezseit, benne a htralv futamidre vonatkoz trlesztsi tblzatot.

Igen. Amennyiben hitellel rendelkezik, a szerzdse megsznsig trlesztsi ktelezettsge van. Nem teljests esetn a pnzintzetek ksedelmi kamatot szmolnak fel, felszlt levelet kldhetnek, a tartozs beszedsre kls behajt vllalkozst bzhatnak meg, melyek kltsge az elszmols utn, a jvrand kvetelst cskkenti.

Tjkoztatjuk tovbb, hogy a jogszablyban meghatrozott felttelek bekvetkezse esetn a pnzgyi intzmny az elszmolsig is kteles arra, hogy a tartozsra vonatkoz adatokat a Kzponti Hitelinformcis Rendszer rszre tovbbtsa.

A vonatkoz trvnyi szablyozs rtelmben az elszmols kzhezvtelig tovbbi teendje nincs. Fontos azonban, hogyha lakhelye idkzben mdosult, lakcmvltozst haladktalanul jelentse be a pnzgyi intzmny fel, hogy az elszmolst ki tudjk kldeni az n rszre.

Az elszmolst tartalmaz trtivevnyes kldemnyek postzsra az albbi idpontokban kerl majd sor.

Deviza alap klcsnszerzdsek2015. mrcius 1. - 2015. prilis 30.
Forint alap klcsnszerzdsek2015. augusztus 1. - 2015. szeptember 30.
1996. vi CXII. trvny 200/B. szerint kedvezmnyes-rgztett rfolyamon vgtrlesztett klcsnszerzdsek, melyek vonatkozsban a fogyaszt 2015. mrcius 1. s mrcius 31. napja kztt krte a pnzgyi szolgltattl az elszmols megkldst 2015. november 30. napjig

Igen. Amennyiben n lt a kedvezmnyes vgtrleszts lehetsgvel a pnzgyi intzmnynek akkor is el kell szmolnia nnel. Ebben az esetben azonban nnek kln kell krnie a pnzgyi intzmnytl az elszmols elksztst. A krelem benyjtsra 2015. mrcius 1. s mrcius 31. napja kztt van lehetsge.

A krelem dja: 10.000,- Ft.

Az elszmols irnti krelem djt Trsasgunk CIB Bank Zrt-nl vezetett 10700024-02460503-52000001 szm bankszmlaszmra trtn tutalssal teljestheti. Krjk, hogy a kzlemny rovatban tntesse fel nevt s szerzdsszmt, valamint azt, hogy elszmols irnti krelem.

Amennyiben az elszmols eredmnyeknt a pnzgyi intzmnynek fizetsi ktelezettsge ll fenn n fel, a megfizetett 10.000 Ft-t vissza kell trtenie.
Amennyiben igazolja, hogy a kedvezmnyes vgtrleszts rdekben pnzgyi intzmnnyel forint alap fogyaszti klcsnszerzdst kttt, nnek nem kell megfizetnie a 10 000 Ft-os djat.

A pnzgyi intzmny trtivevnyes levelet kld az n rszre, az MNB rendeletben meghatrozott formban s tartalommal a nyilvntartsban szerepl lakhelyre.

Amennyiben a pnzgyi intzmny valamennyi rintett fogyaszt szmra megkldte az elszmolst, ennek tnyt 15 napon bell kzz kell tennie az internetes honlapjn, valamint ki kell fggeszteni az gyflszolglatn.

A vonatkoz trvny rtelmben a fogyaszti kvetelst elszr az esedkess vlt s lejrt tartozsokra, utna a gyjtszmla-hitel terhre, illetve az ezt kveten fennmarad rsz az eredeti devizaklcsnre kerl elszmolsra. A pnzgyi intzmny az nnek jr tlfizetsbl jogosult levonni az rfolyamrgzts ideje alatt adott kedvezmnyt.

A pnzgyi intzmnynek nnel szemben nincs elszmolsi ktelezettsge, amennyiben a Nemzeti Eszkzkezel Zrt. az elszmols teljestst megelzen a fedezeti ingatlant mr megvsrolta s a kifizetst teljestette a pnzgyi intzmny rszre.

Ha az eredeti ads elhallozott, gy az ads helybe az rkls szablyai szerinti rks, azaz n lp, s a pnzgyi intzmnynek nnel kell elszmolnia.

Trsasgunknak azonban hitelt rdeml tudomst kell szereznie a hagyatki eljrsrl, illetve ennek eredmnyrl, ezrt az elszmollevelet Trsasgunk

1. az adsnak kldi ki az elszmolsi idszakban, ha nincs tudomsa az ads elhunytrl,
2. az elszmolsi idszakban nem kldi ki, ha tudomsa van az ads elhunytrl, de a hagyatki eljrs mg nem fejezdtt be jogersen, vagy arrl nincs tudomsa,
3. az elszmolsi idszakban valamennyi, jogers hagyatktad vgzsben/rklsi bizonytvnyban megjellt rksnek kikldi, ha az elszmols esedkessgt megelzen a felsorolt dokumentumokat kzhez veszi,
4. az elszmolsi idszakot kveten, utlag kldi ki valamennyi, jogers hagyatktad vgzsben/rklsi bizonytvnyban megjellt rksnek, ha az elszmols esedkessgt kveten veszi kzhez a felsorolt dokumentumokat.

Az n teendi az elszmolssal kapcsolatban:

Krjk, hogy jelentse be Trsasgunknak, amennyiben az ads elhunyt, illetve hagyatki eljrs/pthagyatki eljrs mr folyamatban van, s kldje meg Trsasgunk rszre a halotti anyaknyvi kivonatot (msolatt), illetve az eljrs jogers lezrultt kveten a jogers hagyatktad vgzst/pthagyatktad vgzst/rklsi bizonytvnyt

 • egy eredeti pldnyban, vagy
 • egy hitelestett pldnyban, vagy
 • egy msolati pldnyban, az eredeti dokumentum gyflszolglatunkon trtn bemutatsa mellett.
Az n teendi az elszmolsi sszeggel kapcsolatban,

a) ha nincs Trsasgunknak kifizetsi ktelezettsge:

Ha az elszmol levl alapjn

 • tisztessgtelenl felszmtott sszeg nincsen, vagy
 • Trsasgunk a tisztessgtelenl felszmtott sszeget a trvnynek megfelelen a kvetelsbe beszmtotta, s Trsasgunknak kifizetsi ktelezettsge nem keletkezett, gy nnek nincs tovbbi teendje az elszmol levl alapjn.
b) ha van Trsasgunknak kifizetsi ktelezettsge:

Ha az elszmollevl alapjn Trsasgunknak kifizetsi ktelezettsge is keletkezik, s n az egyedli rks a jogers hagyatktad vgzs szerint, gy az elszmol levlhez csatolt, tlfizets kifizetshez szksges bankszmla nyilatkozaton kell rendelkeznie a kifizetsrl.

Ha az elszmollevl alapjn Trsasgunknak kifizetsi ktelezettsge is keletkezik, s a jogers hagyatktad vgzs szerint tbb rks van, kifizetst csak annak az rksnek ll mdunkban teljesteni, aki a jogers hagyatktad vgzs vagy ha ez a dokumentum a kifizetsre kerl sszegrl nem rendelkezik, jogers pthagyatktad vgzs szerint a 2014. vi XL. trvnybl ered elszmolsi igny jogosultja (rkse). Ebben az esetben:

 • ha a jogers hagyatktad vgzs egyrtelmen rendelkezik a 2014. vi XL. trvnybl ered elszmolsi ignyrl is, akkor nnek nincs hagyatki eljrssal sszefgg tovbbi teendje, az elszmolsi sszegre jogosult rksknek az elszmol levlhez csatolt, tlfizets kifizetshez szksges bankszmla nyilatkozaton kell rendelkeznik a kifizetsrl.
 • ha a jogers hagyatktad vgzs nem rendelkezik a 2014. vi XL. trvnybl ered elszmolsi ignyrl, gy nnek az elszmols sszegre pthagyatki eljrst kell indtania. Krjk, hogy ebben az esetben kldje meg Trsasgunk rszre a jogers pthagyatktad vgzst:
  • egy eredeti pldnyban, vagy
  • egy hitelestett pldnyban, vagy
  • egy msolati pldnyban, az eredeti dokumentum gyflszolglatunkon trtn bemutatsa mellett,
  s amennyiben a pthagyatktad vgzs szerint az elszmols sszegre jogosult, kldje meg Trsasgunk rszre az elszmolsrl szl rtestshez csatolt, tlfizets kifizetshez szksges bankszmla nyilatkozatot.

Felhvjuk a figyelmet arra, hogy tbb rks esetn Trsasgunk csak akkor tud a kifizets irnt intzkedni, ha a jogers hagyatktad/pthagyatktad vgzs egyrtelmen rendelkezik az elszmolsi sszegre jogosult rkskrl, s az sszegben megfelel az elszmol levelnkben szerepl, kifizetend sszegnek, valamint az rksk ezen sszegnek megfelelen rendelkeznek arrl a csatolt bankszmla nyilatkozaton, hogy az sszeg kifizetst mely bankszmlra utalssal krik.

Amennyiben n nem rt egyet az elszmolsban foglaltakkal, panaszt elszr az elszmolst kszt pnzgyi intzmnyhez kell benyjtania. A panasz benyjtsra az elszmols kzbestst kvet 30 napon bell van lehetsge. Amennyiben a megadott hatridn bell n nem tesz panaszt, a trvny rtelmben gy kell tekinteni, hogy elfogadta az elszmolsban foglaltakat. Ha a hatridn bell panasszal nem l, ksbb az elszmolst mr nem vitathatja!

Felhvjuk figyelmt, hogy az elszmolssal kapcsolatos panasz esetn n kizrlag rsban tehet panaszt a pnzgyi intzmnynl.

Amennyiben akadlyoztatva van, az akadly megsznstl szmtott 30 napon bell, de legksbb a panasz benyjtsra nyitva ll hatridt kvet 90 napig kell a krelmt elterjeszteni. Az akadlyoztatst minden esetben dokumentummal szksges igazolnia! Ha az akadlyoztats miatt mr a kzbests is sikertelen, a rendelkezsre ll hatrid, az akadly megsznstl szmtott 30 nap, de legksbb 2015. december 31. napja. Amennyiben az elszmolst azrt nem tudtk kzbesteni az n szmra, mert a cm vagy a cmzett nem volt azonosthat, vagy n nem kereste a kldemnyt, vagy az tvtelt megtagadta, vagy elkltztt, panaszt az elszmolsrl val tudomsszerzst kvet 30 napon bell, de legksbb 2015. december 31-ig terjesztheti el.

 • Ha az elszmol levelet az ads tvette: az tvtel idpontja.
 • Ha a trtivevnyes kldemnyknt megkldtt elszmol levelet az ads a postn nem vette t s az a pnzgyi intzmnyhez nem kereste jelzssel rkezik vissza: a kzbests megksrlst kvet 10. munkanap.
 • Ha az ads az elszmol levl tvtelt megtagadta, akkor a kzbests megksrlsnek napja.
 • Ha az elszmol levl cm nem azonosthat, cmzett ismeretlen, elkltztt, kzbests akadlyozott vagy bejelentve: meghalt jelzssel rkezett vissza a pnzgyi intzmnyhez, akkor a pnzgyi intzmny honlapjn trtn kzzttelt kvet 30. nap.

A pnzgyi intzmnyek honlapjukon, illetve az gyflszolglaton ktelesek kzz tenni, ha az elszmols lezrult. Amennyiben n gy gondolja, hogy el kellett volna szmolni a hitelvel, s errl rtestst nem kapott, akkor a kzzttel idpontjtl szmtott 60 napon bell, akadlyoztatsa esetn az akadlyoztats megsznstl szmtott 30 napon bell, de legksbb 2015. december 31-ig keresse fel az adott pnzgyi intzmnyt, s tegye meg panaszt. Az a fogyaszt, aki a hatridn bell nem l panasszal, ksbb mr nem vitathatja az elszmolst, gy annak hinyt sem!

Amennyiben n panaszbeadvnnyal fordul a pnzgyi intzmnyhez, a pnzgyi intzmnynek a panasz berkezst kveten 60 nap ll a rendelkezsre, hogy rsban megkldje az n rszre a panasszal kapcsolatos, indoklssal elltott llspontjt.

Amennyiben a panasza elutastsa kerl, s n ezzel nem rt egyet, a vlasz kzbeststl szmtott 30 napon bell, akadlyoztatsa esetn az akadly megsznstl szmtott 30 napon, de legksbb 6 hnapon bell a Pnzgyi Bkltet Testlet eljrst kezdemnyezheti. A Pnzgyi Bkltet Testlet eljrsnak ignybevteli lehetsgrl nt a pnzgyi intzmnynek a vlaszban tjkoztatnia kell.

Amennyiben n, a pnzgyi intzmny elszmolsi eljrsval nem rt egyet, az albbi esetekben tud eljrst kezdemnyezni a Pnzgyi Bkltet Testletnl:

 1. Ha n szerint, a rendelkezsre ll adatok alapjn a pnzgyi intzmny az elszmols sorn helytelen adattal szmolt,
 2. vagy szmtsi hibt vtett. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben nnek meg kell jellnie azt az adat, vagy szmtsi hibt, ami alapjn az elszmols helyessgt vitatja.
 3. Ha n szerint a pnzgyi intzmny az elszmolsi ktelezettsgt elmulasztotta,
 4. Ha az n vlemnye szerint a pnzgyi intzmnyhez benyjtott panasza a vonatkoz trvnyben elrt hatridig berkezett, nem volt elksett, de a pnzgyi intzmny a panaszt erre val hivatkozssal elutastotta.
Amennyiben gy dnt, hogy a Pnzgyi Bkltet Testlethez fordul, a fentiek megllaptsra hatrozott krelmet kell elterjesztenie.

Igen! A Pnzgyi Bkltet Testlet ktelezst tartalmaz hatrozata az elszmolsi trvny rtelmben minden rintett pnzgyi intzmnyt ktelez, mg akkor is, ha egybknt sem ltalnos, sem egyedi alvetst nem tett.

A Pnzgyi Bkltet Testlet (PBT) hatrozata ellen fellebbezsnek nincs helye, azonban a PBT elszmols krdsben hozott dntse ellen polgri nemperes s peres eljrsban helye van jogorvoslatnak.
n, vagy a pnzgyi intzmny a PBT hatrozatnak kzbestst kveten a hatrozat megvltoztatst krheti nemperes eljrs keretben.

Az eljrst az n lakhelye szerint illetkes trvnyszk szkhelyn mkd Jrsbrsg, a Fvrosi Trvnyszk illetkessgi terletn pedig a Pesti Kzponti Kerleti Brsg folytatja le.
Az eljrs a PBT hatrozatnak kzbestst kvet 30 napon bell indthat el. A nemperes eljrs megindtsra vonatkoz krelmet a Pnzgyi Bkltet Testletnl kell benyjtani a Jrsbrsgnak cmezve. A PBT tovbbtja a krelmet az gy irataival egytt az illetkes Jrsbrsgnak!
n, vagy a pnzgyi intzmny a PBT hatrozatnak hatlyon kvl helyezse irnt a hatrozat kzbeststl szmtott 15 napon bell pert indthat a Fvrosi Trvnyszk eltt, ha a PBT tancsnak sszettele vagy eljrsa nem felelt meg a PBT eljrsra vonatkoz a Magyar Nemzeti Bankrl szl trvnyben s az elszmolsi trvnyben foglalt trvnyi rendelkezseknek, illetve ha a PBT-nek nem volt hatskre az eljrsra, a krelem meghallgats nlkli elutastsnak lett volna helye.

Igen. A Magyar Nemzeti Bank felgyeleti tevkenysge sorn hivatalbl vizsglja, hogy a pnzgyi intzmnyek az elszmolssal kapcsolatos jogszablyokban foglaltaknak megfelelen jrnak-e el. Ennek keretben a Magyar Nemzeti Bank ellenrzi a pnzgyi intzmnyek ltal alkalmazott elszmolsi mdszerek helyessgt, valamint szksg esetn fogyasztvdelmi eljrs keretben vizsglhatja, hogy betartjk-e a panaszkezelsre vonatkoz jogszablyi rendelkezseket.

2015. december 31-ig hivatalbl elrendeltk a - vonatkoz trvnyhez kapcsold - folyamatban lv perek felfggesztst.
Az eljrsok folytatsra az elszmolsnak az n rszre trtn megkldst kveten kerlhet sor, ugyanis f szably szerint a fellvizsglt elszmolst kveten a pnzgyi intzmnynek kell bejelentenie a brsg fel az elszmols megtrtntt.

Abban az esetben azonban, ha n a felperes s a keresetlevl az ellenflnek (alperesnek, vagyis Trsasgunknak) mg nem kerlt kzbestsre, gy a fellvizsglt elszmolst kveten nnek kell bejelentenie a brsgon az elszmols megtrtntt.

Az elszmols ideje alatt az n esetben is a vgrehajts valban sznetel, de az elszmols utn az eljrs a vonatkoz jogszablyi elrsok alapjn folytathat. Az elszmols megtrtntt a vgrehajtst kr az elszmols megkldst kvet 30 napon bell kteles bejelenteni a vgrehajt fel (illetleg brsgnak/kzjegyznek). Ezt kveten a vgrehajtnak 60 nap ll rendelkezsre a sznetelknt nyilvntartott gyek folytatsra. Felhvjuk a figyelmt, hogy az elszmolsra tekintettel a vgrehajtsi kltsgek az ltalnostl eltren alakulhatnak.

Igen. Amennyiben nnek, a klcsnszerzdsvel sszefgg vgrehajts sorn, a brjelleg jvedelmnek egy rszt letiltottk, lehetsge van krnie a jvedelem letiltsval kapcsolatos vgrehajts felfggesztst. Krelmt az gyben eljr vgrehajt irodnl kell benyjtania.

Igen. Amennyiben n a vgrehajtjval rszletfizetsi megllapodst kttt, az elszmols befejezsig lehetsge van krni a rszletfizets szneteltetst a vgrehajt irodnl. Azonban ha lehetsge van r, clszer tovbbra is a megllapods szerint fizetni a rszleteket, hogy a korbban felhalmozott tartozsa a tovbbiakban mr ne nvekedjen.

Ha az n hitele a kvetelskezelre val engedmnyezs eltt felmondsra kerlt, az elszmolsra kteles pnzgyi intzmny az engedmnyezs idpontjval kteles nnel elszmolni. Ezen fell, n a kvetelskezeltl is krheti, hogy az nnel szemben fennll kvetelsvel szmoljon el. Ennek rdekben keresse fel a kvetelskezelt.
Amennyiben az n szerzdse 2009. jlius 26. napjn vagy azt megelzen megsznt, az n krsre a pnzgyi intzmnynek ezen szerzds tekintetben el kell szmolnia, amennyiben n igazolja, hogy a pnzgyi intzmny engedmnyezett kvetelst egy elszmolsra nem kteles kvetelskezel rvnyesti.

A vonatkoz jogszablyi rendelkezs rtelmben amennyiben a fogyaszti klcsnszerzdsben a fogyaszt szemlyben vltozs kvetkezett be, a pnzgyi intzmnynek azzal a fogyasztval kell elszmolnia, akivel az elszmols idpontjban vele szerzdses viszonyban ll.

- deviza alap klcsnszerzdsek esetben: 2015. mjus
- forint alap klcsnszerzdsek esetben: 2015. oktber

Amennyiben az elszmol levl kzhezvtelt kveten ellenrizni szeretn az elszmolsi sszeget, gy az n krsre Trsasgunk rendelkezsre bocstja az ellenrzshez szksges teljes kr levezetst, valamint az elszmols sorn figyelembe vett valamennyi adatot.

A kimutats irnti krelem elterjeszthet levlben, elektronikus ton vagy telefonon keresztl s szemlyesen az gyflszolglaton is.

Felhvjuk szves figyelmket, hogy Trsasgunk a rsban elterjesztett krelmekre zletszablyzata rtelmben kizrlag abban az esetben tud rdemben vlaszolni, amennyiben azt az gyfl sajt kez alrsval ltja el.

Amennyiben az elszmolsrl szl kzbestse brmely okbl sikertelen (nem keresete, cmzett ismeretlen, cmzett nem azonosthat,tvtelt megtagadta, meghalt, kzbests akadlyozott) azt ismtelten nem szksges megkldeni a fogyaszt rszre.

Ebben az esetben az elszmolsrl val tudomsszerzs idpontjt a trvny hatrozza meg, s innen szmt a panasz rsban trtn benyjtsra vonatkoz 30 napos hatrid.

A pnzgyi intzmnynek az ads fel kell teljestenie az elszmolst, sem a kezes, sem egyb harmadik szemly irnyban nem ktelezhet elszmolsra. A pnzgyi intzmny az elszmol levelet az ads rszre kldi meg.

A fogyaszt kvetels a polgri jog ltalnos elvlsi idejn tl (5 v) elvl, addig azonban az elszmolsi sszegeket elklntett szmln kell tartani s igny rvnyests esetn az ads rszre teljesteni kell.

A forintosts az albbi klcsnszerzdseket rinti:
- ingatlanra alaptott jelzlogfedezet mellett kttt,
- deviza alap,
- fogyaszti klcsnszerzdsek,
- amelyek az rfolyamrs s az egyoldal kamatmdosts miatt elszmolsi ktelezettsg al tartoznak s
- abbl ereden 2015. februr 1. napjn mg tartozs ll fenn.

Amennyiben az n klcsnszerzdse nem esik a forintosts hatlya al, gy az rfolyamvltozsbl ered kockzat elszmolst kveten is fennll.

Amennyiben n a fent rszletezett feltteleknek maradktalanul megfelel fogyaszti klcsnszerzdssel rendelkezik, az abbl ered tartozs 256,47 FT/CHF rfolyamon kerl forintostsra.

Az ads a szerzdsmdosulsrl szl rsbeli rtests kzhezvtelt kvet 30 napon bell rsban kezdemnyezheti a forintosts mellzst, amennyiben megfelel az albbi feltteleknek:

 • igazolja, hogy a vrhat trlesztrszletet meghalad sszeg rendszeres jvedelme van az MNB ltal hivatalos rfolyamknt jegyzett devizanemben - amely jvedelem adstrsak esetben sszestve rtend -, vagy
 • a jvedelemarnyos trelsztrszlet s a hitelfedezeti arnyok szablyozsrl szl 32/2014. (IX.10.) MNB rendelet (a tovbbiakban: JTM rendelet) alapjn jogosult lenne az adott devizaalap klcsnt felvenni, valamint mellkeli az ennek igazolshoz szksges, a forintostsrl szl pnzgyi intzmny ltal az 5. (2) bekezds d) pont da) alpontja alapjn megjellt iratokat, vagy
 • a fogyaszti jelzlogklcsn-szerzds htralv futamideje legksbb 2020. december 31. napjn lejr, vagy
 • a forintra tvlts esetn szmthat indul kamat meghaladja az indul kamatot, s rfolyamgttal rintett fogyaszti klcsnszerzds esetn a fogyaszt a pnzgyi intzmnynek rsban nyilatkozik annak tudomsulvtelrl, hogy a pnzgyi intzmny a fordulnaptl kezdden nem biztostja az ltala alkalmazott trlesztsi rfolyam s az rfolyamgt trvnyben meghatrozott rgztett rfolyam kztti klnbsg forintsszegt az rfolyamgt trvny szerinti gyjtszmlahitelbl trtn folystssal.

Amennyiben nem kvn a forintosts lehetsgvel lni, gy az arra vonatkoz beadvny mintt honlapunkon Elszmolsi s forintostsi informcik cm alatt, a Magyar Nemzeti Bank honlapjn (www.mnb.hu/) Elszmolsi s forintostsi informcik cm alatt, tovbb az gyflszolglatunkon rheti el. Az eljrs sorn a pnzgyi intzmny szmtja ki, hogy megfelel-e a deviza vagy deviza alap jelzlog-klcsnszerzdsekre vonatkoz JTM rendelet albbi szablyainak:
 • Az ingatlanra alaptott jelzlogjog fedezete mellett nyjtott devizahitelek kitettsgnek hitelkrelem elbrlskori rtke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi rtknek 35%-t
devizban meghatrozott devizahitel nyjtsa esetn a 10%-ot.
 • Amennyiben az gyfl, illetve adstrsak esetn az gyfelek sszestett igazolt havi nett jvedelme elri vagy meghaladja a ngyszzezer forintot, a JTM hitelkrelem elbrlskori rtke nem haladhatja, svjci frankban meghatrozott devizahitel nyjtsa esetn a 15%-ot.

A pnzgyi intzmny az elszmols krben kteles figyelembe venni a futamid sorn eszkzlt, a ksbbiekben tisztessgtelennek minstett kamatemelsekkel.

Az elszmolst kveten kln trvny rendelkezsei szerint ktelesek megllaptani a pnzgyi intzmnyek az irnyad kamatlbat azzal, hogy a kamatlb mrtke nem haladhatja meg az indul kamatot, kivve, ha az kevesebb, mint a BUBOR+1 %.

Trsasgunk honlapjn, az Elszmolsi s forintostsi informcik pontban, valamint az gyflszolglatn (1027 Budapest, Kaps u. 6-12.) teszi kzz az elszmolssal kapcsolatos informcikat.

Felhvjuk szves figyelmket arra, hogy a fenti elrhetsgeken az elszmolssal s a forintostssal sszefgg formanyomtatvnyokat is megtallhatak.

Ajnljuk tovbb szves figyelmkbe a Magyar Nemzeti Bank mint fogyasztvdelmi hatsg honlapjn mkdtetett felletet (www.mnb.hu), ahol az elszmolssal kapcsolatban szintn megtallhatak a legfontosabb informcik.